Klubben

Håndbold i foreningens første årtier

I 1957 fremgår det, at »Håndbold er ikke en stor idrætsgren på dette tidspunkt, men håndboldens interesse skulle varetages, og ved annoncering skulle man se, om der var så mange interesserede, at man kunne tilmelde hold i turneringen«. Håndbold blev i disse år hovedsagelig spillet udendørs om sommeren, bl.a. på byens markedsplads ved Borgergade (nuværende Multebærvej). Dronninglund KFUM & K’s Idrætsafdeling havde i disse år et højt aktivitetsniveau med mange håndboldhold, adskillige seniorhold og mange ungdomshold, som alle markerede sig stærkt på dette tidspunkt. Efterhånden blev KFUM & K klubberne færre, og lokalt tog DIF Håndbold mere og mere over.

I 1960’erne kommer håndbold således for alvor i gang i DIF. Man trænede i gymnastiksal og Auktionshallen blev streget op og taget i brug. Fra efteråret 1969 blev der trænet håndbold i den nye Hjalleruphal (opført 1967) og i begyndelsen af 1970’erne i Ulstedhallen. De to sidstnævnte fungerede også som hjemmebane til turneringskampe. Tidligere havde man »hjemmebane« i Brønderslev. Da den nye Dronninglundhal blev taget i brug i 1976, kom der for alvor gang i håndboldspillet indendørs i egen hal med stor medlemstilgang, og i årene derefter har håndboldafdelingen udviklet sig hele tiden.

SENIOR

Damerne
DIF’s bedste damehold har gennem årene klaret sig godt og har placeringsmæssigt været fuldt på højde med herrerne. Således rykkede 1. holdet i starten af 1970’erne op i  Kvalifikationsturneringen og i begyndelsen af 1990’erne var man fortsat på samme niveau, idet holdet i 1990-91 efter en fl ot sæson rykkede op i Danmarksserien. I den sidste halvdel af 90’erne markerede holdet sig med fl otte håndboldkampe i serie 1 og Jyllandsserien, som på det tidspunkt var blevet indført. I denne periode var det i nogle år Svend Pedersen, der var holdets træner. I sæsonen 1996-97 var holdet en overgang et godt bud på oprykning, men i sæsonen 1997-98 måtte holdet desværre rykke ned i serie 1. I sæsonen 1998-99 var der tilgang af mange nye spillere, og i sæsonen 1999-2000 var holdet meget tæt på oprykning til Jyllandsserien. I den afgørende kamp – et ægte lokalbrag i Dronninglund Hallen – løb Thorup efter en kneben sejr på 17-16 med oprykningen for næsen af de skuffede Dronninglundspillere. I årene frem til sæsonen 2008-09 har det bedste damehold spillet i serie 2, men i denne sæson lykkedes det efter godt spil at rykke op i serie 1, og med mange unge talenter på vej, ser det lyst ud for dameafdelingen.

Herrerne
Allerede i sæsonen 1971-72 rykkede herrerne op i Kvalifikationsturneringen. Igennem 70’erne og 80’erne var der skiftende op- og nedrykninger, og i sæsonen 1988-89 var det bedste herrehold placeret i serie 2. Men efter en god sæson med oprykning til serie 1, hvor holdet tilmed nåede helt frem til finalen om det jyske mesterskab, startede en god periode med stabilitet igennem 90’erne. I den sidste halvdel af 90’erne spillede herreholdet i serie 1 – indtil holdet efter en god sæson i 1998-99 sikrede sig oprykning til Jyllandsserien. To år senere rykkede holdet op i Danmarksserien, hvor det blev til et par enkelte sæsoner. Derefter igen en tur i Jyllandsserien og serie 1, hvorfra der var oprykning igen i sæsonen 2004-05, og allerede i sæsonen 2005-06 skete der igen noget…

Dramaet i Strandby/Elling – op i 3. division

I 2005-06 havde holdet en rigtig god sæson, og der begyndte at tegne sig en mulighed for, at DIF Håndbold for første gang kunne opnå divisionsstatus. Den direkte oprykning glippede, men holdet fik chancen gennem kvalifikationsspillet. Modstanderen blev Strandby-Elling. Den første af to oprykningskampe stod på hjemmebane i Dronninglund Hallen. DIF leverede en god indsats og førte indtil kort før tid med 2-3 mål. Men i slutminutterne gik det galt, og holdet endte med at tabe 25-26. Nu ville det for alvor blive svært i returkampen i Bannerslundhallen, idet Strandby-Elling var meget stærke på hjemmebanen! Langt hen i kampen var der heller ikke noget, der tydede på
oprykning. I begyndelsen af 2. halvleg førte Strandby-Elling med 4-5 mål og havde fuld kontrol over situationen. To mandsopdækninger af Strandby-Ellings bedste spillere fra 2. halvlegs start betød, at DIF pludselig fik vendt kampen, og i en sindsoprivende afslutning lykkedes det holdet både at indhente forspringet og skaffe sig den nødvendige føring. Slutresultatet blev en sejr på 29-31. DIF havde fået et divisionshold! Stor jubel blandt spillerne og de mange medrejsende tilhængere. Der var champagne, fest og taler i Dronninglund Hallen – det talentfulde mandskab havde levet op til forventningerne.

Ned igen

Nu skulle den næste sæson vise, om oprykningen var berettiget. Sæsonen 2006-07 blev præget af skader, uheld på afgørende tidspunkter marginalerne imod, og holdet måtte ud i nedrykningskampe, som desværre blev tabt i to omgange til Videbæk. Således varede holdets og DIF’s divisionsstatus desværre kun i én sæson, før det igen hed Jyllandsserien. I 2007-08 var holdet igen tæt på oprykning til 3. Division, men helt galt gik det i sæsonen 2008-2009. Efter seks ugers træning – midt i september måned – måtte holdet og bestyrelsen konstatere, at det var meget vanskeligt at få en træner, og tilslutningen til træningen var så lille, at Jyllandsserieholdet kort før turneringsstart blev trukket ud af turneringen. Det betød, at håndboldafdelingens bedste herrehold med ét slag kunne findes helt nede i serie 3, endda uden mulighed for at rykke op. I dag spiller håndboldafdelingens bedste herrehold derfor i serie 3. Udfordringen er nu at bevæge sig opad i rækkerne, så DIF Håndbold kan genvinde sin sædvanlige status.

Håndbold i 2010 og i fremtiden

I dag er medlemstallet i seniorafdelingen beskedent. Seniorafdelingen tæller således i dag fi re hold – to herrehold i serie 3 og dameholdet nyoprykket i serie 1 samt et hold i serie 3. Derfor vil én af udfordringerne i de kommende år være at vægte og synliggøre værdierne ved håndbold som et holdspil og ikke mindst styrke det sociale aspekt.

Ungdomshåndbolden blomstrer

Det er af stor betydning for byens og egnens unge, at der til stadighed er et godt og attraktivt håndboldtilbud – både på det sportslige, men også på det kammeratskabsmæssige og sociale område. Håndboldafdelingens bestyrelse har altid vægtet ungdomsarbejdet højt. Det har givet mange store håndboldoplevelser gennem årene. Allerede i 1970’erne deltog DIF Håndbold i Partille Cup, en stor international ungdomsturnering, der var startet af håndboldafdelingens venskabsklub IK Sävehof i 1969. En stor flok spillere med ledere drog hver sommer af sted og havde gode dage under Partille Cup. Det blev starten til Dronninglund Cup, som siden 1978 har været sommerens sportslige højdepunkt for håndboldafdelingens unge medlemmer – en begivenhed, som man nødigt vil være foruden, og en begivenhed, der også giver mulighed for en stor økonomisk satsning på ungdomsafdelingen.

I dag satses der meget på ungdomsafdelingen. Der er gode træningsmuligheder og gode træningsfaciliteter i Dronninglund Hallerne, og med dygtige trænere arbejdes der målrettet for et højt niveau både på det sportslige og på det sociale område. Dronninglund Håndbold vil gerne være rummelig, således at der er plads til alle og samtidig arbejde på en måde, hvor der også er udfordringer for de ungdomsspillere, der har højere ambitioner med deres håndboldspil.

Stævner og arrangementer

Der er tradition for, at DIF Håndbold hvert år giver ungdomsspillerne gode oplevelser ved at deltage i forskellige ungdomsstævner. Det har ofte været i påskeferien, hvor man har deltaget i ungdomscupper i bl.a. Holstebro og Skive. Der er tradition for, at Ungdomsudvalget hvert år i julen arrangerer julesamvær i hallen med overnatning og aktiviteter til sent på aftenen. Det er et arrangement, som spillerne ser frem til, hvor der både er lejlighed til at spille håndbold, deltage i sjove konkurrencer og dyrke kammeratskabet. Det sker f.eks. når man arrangerer »Fangerne på fortet«, hvor håndboldsspillerne bliver udsat for mange forskellige og »farlige« udfordringer i hallen og dens nærmeste omgivelser, f.eks. i mørke kælderrum under skolen.

Team Østvendsyssel

I januar år 2000 blev der taget et nyt initiativ. Dronninglund IF og Hjallerup IF indledte på dette tidspunkt et samarbejde, der skulle sikre en bedre nordjysk repræsentation i den danske håndboldtop og fastholde lokale talenter. Det nye samarbejde blev lanceret under navnet »Team Østvendsyssel« og omfattede i første omgang junior og ynglingehold på herresiden, som man satsede stort på. Gennem kvalifikationsspillet var målet at få holdene repræsenteret i divisionsrækkerne, men holdene måtte i den første sæson nøjes med eliterækken. De sportslige præstationer var tilfredsstillende, og samarbejdet fortsatte året efter. Samarbejdet ophørte dog efter to sæsoner,
og de to foreninger vendte tilbage til den gammelkendte model. Samtidig var begrebet samarbejdsklub med Aalborg DH på damesiden og AAB Håndbold på herresiden opstået. Resultatet af »Team Ø« samarbejdet kan måske bedst aflæses ved, at flere af de daværende spillere i dag er stamspillere på forskellige divisions- og ligahold i Danmark.

Ungdomsafdelingen i dag – bredde og elite

I dag er der god grund til at glæde sig over, at der for alvor er gang i ungdomsafdelingen, som tæller ikke færre end 220 medlemmer fordelt på 14 hold. De mange forskellige arrangementer i årets løb – ikke mindst Dronninglund Cup – er uden tvivl med til at skærpe interessen for håndboldspillet, og det at være en del af en god klubånd. Som ungdomsspiller i DIF får spillere med ambitioner mulighed for at bruge
DIF Håndbold som et godt afsæt til at komme videre, og i DIF er der også plads til de spillere, som først og fremmest vægter bredden og det gode foreningsmiljø. For at sikre sammenhæng i ungdomsspillernes håndboldmæssige udvikling er der udarbejdet en trænerhåndbog, som beskriver hvad spillerne skal lære på de forskellige alderstrin. Der har gennem årene været ansat ungdomskonsulenter, som både tilrettelægger arbejdet med de tekniske færdigheder og også udvikler de sociale kompetencer. Håndboldafdelingen har også i adskillige år i sommerferien stået for gennemførelsen af DHF’s håndboldskole for børnespillere.

Ungdomsafslutning i hallen med kendte landsholdsspillere

Et andet højdepunkt er ungdomsafslutningen i marts måned efter veloverstået indendørssæson. Ungdomsafslutningen har været gennemført på flere måder. I mange år i 90’erne blev det nærmest en tradition, at forældre, spillere, ledere og bestyrelse mødtes i hallen med deres madkurv og spiste sammen. De velfortjente medaljer og fiduspokaler blev uddelt af en af de populære landsholdsspillere fra kvindelandsholdet, der var hele Danmarks yndlinge i disse år, bl.a. var der besøg af Liselotte Lauritsen, Lotte Kiærskou, Susanne Munk Lauritsen, Christina Roslyng og Camilla Andersen. Samtidig var der god lejlighed til at høre om deres oplevelser på landsholdet og deres tilværelse som professionelle håndboldspillere. I dag gennemføres ungdomsafslutningen stadig med madkurv og massiv deltagelse af spillere og forældre.

Samarbejde til mange sider

I dag har DIF Håndbold et godt samarbejde med alle håndboldklubber i Nordjylland. DIF Håndbold er også samarbejdsklub med Aalborg DH, hvilket betyder, at der gennem dette arbejde er særlig fokus på talentudvikling. Det betyder, at interesserede og talentfulde ungdomsspillere får bedre mulighed for at komme til at spille håndbold på eliteplan. Samarbejdet medfører også, at foreningens medlemmer får mulighed for at opleve ligakampe, når der spilles på hjemmebane, bl.a. i Gigantium i Aalborg.

Samarbejde med kommunen

Håndboldafdelingen har altid haft et godt samarbejde med kommunen. Det gælder både i det daglige arbejde, gennem medlemstilskud og ikke mindst opbakning til Dronninglund Cup hvert år, når kommunen stiller lokaler til rådighed, ligesom Vej- og Parkafdelingen er meget behjælpelige med bl.a. klargøring af idrætsbaner, trafiksikring og skiltning.

Sponsorerne bakker op

Uden en god sponsorstøtte er det svært at drive en forening. DIF Håndbold kan glæde sig over en meget fin sponsoropbakning – primært fra de lokale virksomheder, men også fra en række andre nordjyske virksomheder. Håndboldafdelingens budget på sponsorindtægter er på omkring 100.000 kr. Hertil kommer der større sponsorindtægt i forbindelse med Dronninglund Cup. Håndboldafdelingen opfordrer ved alle lejligheder sine medlemmer til at støtte sponsorerne, fordi de støtter håndboldafdelingen

Ud i den store håndboldverden

Gennem årene har flere af DIF Håndbolds ungdomsspillere formået at spille sig på de bedste Liga- og divisionhold i Danmark. Det gælder f.eks. Steen Sinding, Ivan Sinding, Jeppe Fruensgaard og Rasmus Haaning. Af aktuelle damespillere netop nu kan nævnes 19 årige Stine Jørgensen, der markerer sig flot på Aalborg DH’s Ligahold og samtidig er med på ungdomslandsholdet. Julie Aagaard er trods sine kun 17 år fra sæsonen 2009-2010 allerede en fremtrædende spiller på Aalborg DH’s Ligahold. Hun har også spillet kampe på U17 landsholdet samtidig med, at hun vægter sin gymnasiale uddannelse. Begge spillere tillægger deres håndboldopvækst i DIF Håndbold stor betydning. I DIF Håndbold fik de lært alt det grundlæggende, oplevede et godt klima, fik smag for mere håndbold, ligesom begge udtaler, at det gode kammeratskab, sjov og god håndboldtræning og det sociale klima har haft stor betydning for deres videre håndboldudvikling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.